Followers

Sunday, 18 January 2015

Izinkan aku nangis..

Hai assalamualaikum..

Siapa yang suka kecewa..siapa yang suka sedih..dan kadang-kadang kita memang perlu akur dengan ketentuan dan perjalanan yang Allah dah tetapkan..

Biarpun secekal mana kita tak pernah putus asa untuk dapatkan apa yang kita nak..
Walau setabah mana kita cuba menahan air mata daripada jatuh disebabkan tak mampu menahan hati yang sakit..
Walau sepositif mana kita cuba berfikir..

Kita tetap perlu akur..berpijaklah dibumi yang nyata..kerana alam maya selalu tak adil..selalu buat kita terpedaya..selalu buat kita kecewa..mungkin ini adalah peringatan..kerana dalam tak sedar kita ada cintakan manusia melebihi cinta kepada Allah..

P/s: cintakan manusia..manusia mungkin boleh berpaling..cintakan Allah..Allah tak mungkin berpaling..

Saturday, 10 January 2015

Petua kulit cerah dan gebu

Hai assalamualaikum..


Cuti sem dah start.. and biasenye kalau kat rumah and dah nak tengahari aku selalu  tak kan lepaskan peluang untuk pergi masak nasi.. haha tapi kalau BM yang betul orang cakap menanak nasi.. nampak macam rajin gilaa kan..

Tapi sebenarnye selain memang suke masak awal.. aku suke basuh beras then air basuh beras tu aku buat basuh muke.. sapu kat muke.. sapu kat tangan.. selain memang bagus untuk buat kulit lembut,cerah, halus dan sewaktu dengannye.. aku boleh rase very close to nature.. sebab rase sejuk dan  segar..

So selain gunekan produk-produk yang ade kat market sekarang, actually care-care tradisional ni pun kite boleh try..(bukan untuk perempuan je,lelaki pun boleh try tau) lagi pun kite tak payah nak takut.. confirm tak ade campuran bahan kimia yang boleh rosakkan kulit kite kalau tersalah pilih kan.. betui dak..


Friday, 9 January 2015

Kaki juga aurat sayang

Hai assalamualaikum


Aku sebenarnye dah lame nak tanye..tapi macam rase malu and still need to find the right time nak tanye..yang aku fikir..yang pakai stokin ni may be sebab pakai kasut bertutup,then tak nak kaki berbau or may be sejuk bile bukak kasut dalam air cond..emm..logik..logik...Then aku tanye jugak dekat kawan aku ni time kitorang tengah study..

Aku : Kenape ade certain perempuan pakai stokin and ade certain perempuan tak pakai stokin? saje-saje je eh? sebab pakai kasut bertutup ke? sebab sejuk? kaki tu aurat jugak ke? kan pakai seluar and kain..tak pakai stokin pun kire tutup aurat jugak kan?
(and yang tak pakai stokin tu aku sendiri lah..huhuhu. )

Kawan aku : Oh...aah..sebab kaki pun aurat..huhu..basically aurat kalau kite nak tau aurat kite tertutup sempurna ke tak,kite fikir care kite berpakaian tu boleh bawak untuk solat ke tak..maksudnye sesuai tak untuk kitesolat even tak payah pakai telekung.Kalau dalam solat,kite tutup semua anggota kecuali muke dengan tapak tangan kan..so,samelah jugak bile kite kat luar..Pakai stokin tak wajib pun..tapi sesuai untuk keselesaan kite better pakai je..senang..huhu yang penting tutup aurat. (Die pakai stokin) 

Aku : Oh ye ke...ya Allah selame ni una ingat kaki tu bende biase..dalam solat tu sebab kite pakai kain labuhkan..so automatic tutup..thank you sebab bagi tau (malu...tapi relax je la..haha)

Kawan aku : Tak sangke jugak una tanye soalan macam ni..tapi baguslah..hehe..same-same belajar tak pe..

So lepas incident tu aku terfikir,selame ni aku belum tutup aurat dengan sempurna..Nenek  pernah ingatkan aku pakai stokin,tapi aku ingat untuk saje-saje..Nasib baiklah Allah bukak pintu hati aku nak tanye die...

Untuk tau lebih lanjut bolehlah pergi website ni -----> Hukum memakai stokin 
atau google yang lain-lain.search kat youtube pun okay..aku pun still nak belajar lagi...

 Well,life is too short for us to wait and tomorrow is a guarantee..Tak ade ape yang kite patut utamekan kat dunia ni selain mencari redha Allah :)

P/S : Selangkah kite berusaha mendekatkan diri dengan Allah,.seribu kali Allah akan lebih dekat dengan kite..InshaAllah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...