Followers

Monday, 23 December 2013

Professionalism

Bismillahirrahmanirrahim

Ok,hari ni aku belajar sesuatu perkare yang tak ade dalam kelas tapi dapat dari pengalaman..It is hard to explain as it comes from my heart and goes inside my mind...and i think it is about how i can feel it as well..and that kind of situation for now is about profesionalism..

Cerghite die.. petang semalam dekat maghrib,aku dah berjaye habiskan presentation untuk projek aku.."auto-pet-feeder" dengan group aku..ade 3 orang lah semuanye..well basically yeah we have done it successfully..

Tapi ade satu bende je yang tak pasti sama ade kite ade bende ni atau tak..tu lah,sifat professional.Ok, basically..nak siapkan projek ni memang memakan mase dan biaselah kite akan berdepan dengan stress,dan kite rase ade beban yang terbuku dalam fikiran..itu belum masuk dengan kerenah team members lagi kan..dalam team members mesti akan ade sikit rase tak puas hati punye..lagi kalau melibatkan bilangan yang agak besor...kan..confirm ade punye lah...

Samelah macam aku..honestly said memang aku ade terase dengan group members aku..ye lah memang akan rase sakit hati kalau orang tak disscuss antare group sebelum buat keputusan..idea tak digunekan sekali..memang ni lah yang selalu berlaku dalam group members kan.tapi demi untuk bersifat professional..aku tutupkan je rase terase tu..aku cume fikir satu perkare je..Yang aku nak siapkan jugak projek ni on time!

Rase tu aku tak cerite pade sesiape pun sebab aku tak nak aibkan group members aku...salah die ni ape.. Salah die ni ape.. In that case, aku maafkan je dorang..tak rugi ape pun..inshaAllah Allah akan hilangkan rase tu kalau aku bersabar..lagi pun bende2 macam ni jugak yang mungkin akan terjadi bile aku melangkah lam pekerjaan nanti..politik sane sini..jatuhkan orang tu..jatuhkan orang ni..depan nampak baik..belakang kite..Allah je yang tahu..

Dapat yang baik..baik lah..dapat yang jenis macam tu..haa naauzubillah la..bukan lah nak buruk sangke..tapi sebagai langkah berjage2..

Yang penting sekarang projek dah siap..yang paling penting jugak aku dapat ilmu dari projek ni..dan aku dah tutup je semua perasaan negatif tu..semua ni pengalaman..rase negatif ni smua mainan syaitan je..duniawi semua tu..inshaAllah aku akan simpan pengalaman2 ni untuk aku jadi seorang hamba Allah yang lebih professional dan dapat membahagiakan hati orang sekeliling.. Amin.. ;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...